Graanschimmelkever en huiskrekel in veel voedingsmiddelen in de toekomst

Graanschimmelkever en huiskrekel in veel voedingsmiddelen in de toekomst

Veel levensmiddelen kunnen in de toekomst klein ongedierte bevatten, aangezien de Europese Unie heeft besloten dat graanschimmelkevers en huiskrekels als ingrediënten worden beschouwd. In dit artikel leest u meer over de nieuwe verordening en wat deze voor de consument betekent.

Schimmelkevers en huiskrekels in voedsel – wat betekent dat?

Graanschimmelkever en huiskrekel in veel voedingsmiddelen in de toekomst

Tot nu toe zijn graanschimmelkevers en huiskrekels alleen aangetroffen in levensmiddelen zoals chocolade, koekjes of gebak. Maar in de toekomst zouden de insecten ook steeds vaker in andere voedingsmiddelen, zoals meel, rijst of pasta, kunnen worden aangetroffen. Dit is het resultaat van een studie van het Fraunhofer-instituut voor milieu-, veiligheids- en energietechnologie UMSICHT.

De wetenschappers hebben onderzocht in welk voedsel de insecten het meest voorkomen. Zij vonden dat de dieren vooral in graanproducten zitten. “Tot nu toe werd aangenomen dat schimmelkevers en huiskrekels alleen als ‘bijproduct’ bij de productie van chocolade, koekjes of gebak werden aangetroffen”, legt Dr. Stephan Schüßler van UMSICHT uit. “Door ons onderzoek ontdekten we dat de dieren ook in ander voedsel voorkomen.”

De bevinding heeft gevolgen voor de goedkeuring van levensmiddelen: tot nu toe werden graanschimmelkevers en huiskrekels beschouwd als “ongewenste stoffen” en mochten ze daarom slechts in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Volgens de voorzichtige studie zou er in de toekomst echter een officieel toegestaan aantal insecten per kilogram voedsel kunnen zijn.

Hoe komen de insecten in het voedsel?

De insecten in het voedsel komen op verschillende manieren in de voedselketen terecht. Graanschimmelkevers en huiskrekels komen bijvoorbeeld via het meel in het voedsel terecht. De kevers leggen hun eieren in de buurt van graanvelden, waar de larven uitkomen en zich voeden met de stengels. Als het graan wordt gemalen, komen de kevers en larven met het meel in het voedsel terecht.

Welke levensmiddelen zullen worden beïnvloed?

Welke levensmiddelen zullen worden beïnvloed?

Graanschimmelkevers en huiskrekels zullen in de toekomst in veel levensmiddelen voorkomen: Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Bonn. De onderzoekers hebben vastgesteld dat de twee insectenplagen de laatste jaren in toenemende mate graanproducten zoals meel en muesli hebben gekoloniseerd. De kevers voeden zich met schimmels die op de korrels groeien. Hierdoor kunnen ze zich vermenigvuldigen en in grote hoeveelheden in het voedsel voorkomen.

Is dit schadelijk voor de gezondheid?

De ontdekking van schimmels en huiskrekels in voedsel is een grote zorg voor de gezondheid van de consument. De schimmels kunnen allergieën, braken en diarree veroorzaken, terwijl huiskrekels kankerverwekkende stoffen produceren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven