De geschiedenis van Salzburgs meelfabrieken en door Johann Thurner
Vandaag de dag is de lijdensweg om precies de juiste graanmolen te vinden onvergelijkbaar moeilijker dan meer dan 40 jaar geleden. In de jaren 1970 kon je de beschikbare modellen en vooral de pioniers die graanmolens voor huishoudelijk gebruik bouwden op één hand tellen – Johann Thurner was een van hen!
Hij werd geboren in 1951 en stierf onverwacht in 2008. De graanmolens van Salzburg waren zijn levenswerk.
Lees zijn verhaal en dat van zijn graanmolens hier.
Een stukje levenskwaliteit
Zijn liefde voor lekker eten had hij te danken aan zijn moeder, een uitstekende kok, en zijn vader, een technisch knutselaar en werktuigbouwkundige, aan zijn nieuwsgierigheid om te weten hoe iets echt goed gemaakt wordt!
Perfectionisme of gezondheidsbewustzijn?
Waarschijnlijk allebei. Hoe kan men anders verklaren dat een jonge werktuigbouwkundig ingenieur met een masterdiploma, in een leidende positie als specialist voor speciale machines en apparaten in een internationaal gerenommeerd bedrijf met de beste carrièrekansen, besluit om alles op te geven om eersteklas molens te bouwen?
Succes met je eigen ideeën
In die tijd was er niet veel dat je kon kopiëren of namaken als je een huismolen wilde ontwikkelen – het betekende eigen ideeën hebben, dingen uitproberen – zelf bedenken en beter maken! Dat hij daarin volledig is geslaagd, bewijst vooral de “Salzburg Grain Mill” – het eerste door hem ontwikkelde molenmodel, dat ook nu nog – tientallen jaren later – de Mercedes onder de graanmolens wordt genoemd.
De natuurlijke granieten molensteen – de kroon op de graanmolens van Salzburg
Slijpen volgens de oude slijptraditie in combinatie met de nieuwste technologie was zijn streven. 5 jaar van uitgebreid onderzoek waren nodig totdat een natuurlijk gegroeide molensteen (een zeer speciaal soort graniet) hem tevreden kon stellen met de fijnste maalresultaten.
Vervolgens waren veel ontwikkelingen in de molenbouw te danken aan zijn technische studies en zijn gezond verstand.
Al het goede moet ook mooi zijn
Maar niet alleen ontwikkeling en techniek waren belangrijk voor Johann Thurner; hij besteedde ook veel aandacht aan design. Als estheet die niet alleen verbonden was met de natuur, maar ook als modern mens die volop in het leven stond (enthousiast zeiler, bergbeklimmer, muziekliefhebber, enz.), was een aantrekkelijk uiterlijk voor hem een belangrijk criterium.
Zijn mening was: Een molen moet plezier geven en een sieraad zijn in de keuken. Graanmolens moeten zo worden opgesteld dat ze onmiddellijk beschikbaar zijn voor elke handvol meel!
Meegaan met de trend van de tijd, maar niet ten koste van de kwaliteit
Met zijn molenmodellen “Maxi” en “Carina” voldeed hij in hoge mate aan de huidige eisen. Met het kleinste ruimtebeslag en de modernste technologie voldeed het ook aan de wens van de best mogelijke prijs. De geboren technicus kon en wilde echter niet zonder kwaliteit, wat zijn prijs heeft.
Zijn motto was: geen compromissen ten koste van de kwaliteit!
Tevreden klanten sinds 1977
Het feit dat bedrijven, families en boerderijen malen met de meer dan 40 jaar geleden verworven Salzburgse molens was voor hem tijdens zijn leven het bewijs dat hij de juiste beslissing had genomen, en dat is het nog steeds voor ons. Met overtuiging – met hart en verstand….
Als jongeman had hij een droom: “Ik zal molenmaker worden en mijn molens zullen lang, fijn en zacht malen!”
Zijn droom is uitgekomen – Johann leeft verder met zijn molens!
Sinds zijn dood is zijn zus Christine Thurner in zijn geest verder gegaan met de bouw van de Salzburgse graanmolens.