Extravagante broodkruiden

In aansluiting op het artikel over de “klassieke” broodkruiden moet worden gezegd dat vaak andere ingrediënten aan brood kunnen worden toegevoegd om de smaak van vers gebakken brood enigszins te variëren.

Bijna iedereen kent de smaak en geur van de broodkruidenklassiekers karwij, venkel, anijs en koriander.

Extravagante broodkruiden

Maar de geïnteresseerde huisvrouw en de experimentele bakker hebben veel meer specerijen en optionele ingrediënten tot hun beschikking voor nog meer aroma en exclusieve smaak.

Gewoon proberen is het devies, want naast extravagante broodkruiden als kardemom, chili, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel zijn ook peper, fenegriek, sesam en steranijs interessante toevoegingen.

Of je lijnzaad een specerij kunt noemen is een kwestie van mening. Maar lijnzaad is zeker gezond, bijvoorbeeld samen met zonnebloempitten.

Alle granen die u gebruikt, zoals zonnebloempitten, lijnzaad of sesamzaad, moeten een nacht in lauw water worden geweekt en pas daarna aan het brooddeeg worden toegevoegd. Een scheut bier (bij voorkeur Hefeweizen bier) geeft een roggebroodje de juiste pit.

Meng deze kruiden gewoon door het kruidenmengsel dat u kent van de vier klassiekers. Maar natuurlijk zijn er geen grenzen aan de verbeelding: Wilde kruiden kunnen ook harmoniëren en een iets andere smaaknuance creëren. Hier noemen we paardenbloem en brandnetel.

Tegenwoordig is vooral de toevoeging van olijven en noten populair, maar ook kaas, honing, uien, enz.

Wist u dat brood met noten op zijn vroegst na 6 – 8 uur moet worden gesneden?

Het volle aroma van de noten heeft deze tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen. Voordat u begint, moet u echter eerst testen welke ingrediënten bij elkaar passen en ook opletten of de specerijen die u in gedachten heeft wel bij uw broodrecept passen!

Kruiden zijn als zout in de soep – pas op dat je je brood niet overzout.

Voor 1 kg bloem heeft u niet meer dan 2 theelepels zout nodig, dat u het beste met de kruiden en de bloem kunt mengen.

Je wist dit misschien niet, maar zout remt de opkomst van de kiem.

Tenslotte proef je de pure smaak van je brood, of het nu van rogge of spelt is gemaakt. Een puur brood, zonder toevoegingen, is een onderwerp op zich. Pure smaak!

Lees hier het artikel over de “klassieke” broodkruiden: https://www.getreidemuehle.com/de/der-duft-von-brot-ist-wie-duft-der-heimat/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven