Einkorn – een oud graan dat rijk is aan mineralen

Einkorn is een van de oorspronkelijke granen, die al enkele duizenden jaren geleden werd verbouwd. Het ontwikkelde zich in het Oosten en bereikte Europa via de oude handelsroutes. Daarna werd het verdrongen door spelt en tarwe. Tegenwoordig wordt het weer meer en meer “trendy”.
Net als andere oude granen is einkorn een zeer weinig veeleisend graan om te verbouwen en bestand tegen ongedierte. Samen met haver, rogge, tarwe, gerst enz. behoort einkorn tot de zoete grassen.

Wist je al waar einkorn zijn naam vandaan heeft? Einkorn - een oud graan dat rijk is aan mineralen

De aren zijn het bovenste deel van het graan waar de korrels zich bevinden. Deze zijn erg plat in einkorn, er is maar één korrel aan elke kant.

Het rendement van einkorn is niet erg hoog, maar het bevat meer eiwitten en mineralen (magnesium, zink, ijzer, koper, mangaan). Einkorn bevat ook beta-caroteen. Dit is ook de reden waarom het een gelige kleur heeft – vooral wanneer het gemalen is.

Einkorn – een mineraalrijk oud graan wordt ook gekenmerkt door een bijzonder romige, nootachtige smaak.

Einkorn bevordert de darmgezondheid door zijn vezelgehalte en is daarom licht verteerbaar. Het kan een preventief effect hebben op hart- en vaatziekten en diabetes. In het algemeen gelden deze gezondheidsbevorderende eigenschappen niet alleen voor einkorn, maar ook voor vele andere oude of volle granen.

Waarvoor is einkorn geschikt in de keuken?

Je kunt einkorn gemakkelijk malen met je
Salzburgse graanmolen
knarsen. Dit betekent dat pannenkoeken, cakes en broden kunnen worden gemaakt met eenkorenmeel. Eenkorenmeel wordt niet aanbevolen als bindmiddel, bijvoorbeeld voor knoedels. Het is echter geen probleem om einkorn in de vorm van meel te gebruiken om soepen of sauzen in te dikken.

Met de
Salzburg flaker
Einkorn kan tot perfecte vlokken worden geperst zonder te verkruimelen.

Een andere mogelijkheid is om het graan te laten kiemen en toe te voegen aan salades. De zachte korrels kunnen rauw worden gebeten en gekauwd.

En tenslotte: In onze
Winkel
hebben we naast
Biologische spelt
,
Biologische tarwe
,
Biologische rogge
,
Biologische haver
,
Biologische maïs
zelfs
biologische einkorn
voor jou.

Bronnen

https://www.getreidemuehle.com/de/shop/bio-einkorn/

https://www.getreide.org/einkorn.html

https://hecker-urkorn.de/warum-urkorn/

https://de.wikipedia.org/wiki/Einkorn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven