Door ÖGE en DGE aanbevolen volkoren graanproducten
Voordat we ingaan op de specifieke aanbeveling om de voorkeur te geven aan volkoren graanproducten, laten we even verduidelijken wie de ÖGE en de DGE zijn.
De ÖGE is de Oostenrijkse Vereniging voor Voeding en is een geregistreerde vereniging zonder winstoogmerk die zich bezighoudt met de gezondheid van de bevolking en gezond eten en drinken op basis van wetenschappelijke bevindingen.
De DGE is de Duitse Vereniging voor Voeding en als het ware de tegenhanger van de ÖGE. Het biedt immateriële steun voor voedingsonderzoek en informeert over nieuwe bevindingen. Bovendien bevordert de DGE de volledige voeding door middel van voedingseducatie en kwaliteitsborging in de voedingsadvisering. Ook deze is gebaseerd op wetenschappelijke beoordelingen.
Zowel de ÖGE als de DGE hebben 10 regels/aanbevelingen voor een gezonde voeding opgesteld. Wij willen vandaag nader ingaan op een van de 10 regels/aanbevelingen.
De ÖGE adviseert:“Graanproducten en aardappelen – 4 porties per dag. Kies uit de verscheidenheid aan granen. Geef de voorkeur aan graanproducten zoals brood, pasta en rijst van volle granen.” [1]
En ook de DGE schrijft: “Kies volle granen – Als het gaat om graanproducten zoals brood, pasta, rijst en meel, is de volkorenvariant de beste keuze voor uw gezondheid. Volkorenvoeding vult beter en bevat meer voedingsstoffen dan witmeelproducten. Voedingsvezels uit volle granen verminderen het risico op diabetes mellitus type 2, dyslipidemie, darmkanker en hart- en vaatziekten.”
[2]
Verder lezen we bij de DGE dat volkoren graanproducten niet alleen rijk aan koolhydraten en vullend zijn, maar ook veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Daarnaast moeten we dagelijks 30 g voedingsvezels uit peulvruchten, groenten, fruit en volkoren granen consumeren.
Als we meer granen en ander plantaardig voedsel eten, verbruiken die minder hulpbronnen bij de productie dan dierlijk voedsel. U doet dus niet alleen iets goeds voor uw gezondheid, maar ook voor het milieu.
We zien dus hoe belangrijk volle granen en de daarvan gemaakte producten zijn voor het menselijk lichaam en waarom volkoren graanproducten worden aanbevolen door ÖGE en DGE.
Bronnen:
[1] https://www.oege.at/index.php/bildung-information/empfehlungen
[2] https://www.dge.de/ernaehrungspraxis/vollwertige-ernaehrung/10-regeln-der-dge/