Haver – in de volksmond Haber genoemd in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland – is een van de meest voedingsrijke graansoorten. Botanisch gezien behoort haver tot de familie van de siergrassen en er bestaan ongeveer 25 soorten haver. Dankzij zijn wijdvertakte wortels is hij niet alleen zeer rijk aan voedingsstoffen, maar ook resistent tegen ziekten en kan hij zelfs op minder vruchtbare grond zonder problemen groeien.
Of het nu gaat om vlokken als verse graanpap of gekookt als pap, gemalen als meel, verwerkt in mueslirepen, koekjes of andere gebakken producten – haver kan op allerlei manieren worden bereid. Wij gaan hier niet nader in op de vraag of haver glutenvrij is, omdat wij hierover geen uitsluitsel willen geven omdat de meningen hierover uiteenlopen.
De voedselrijke haver
Het zijn vooral de ingrediënten die haver zo bijzonder maken. In principe wordt haver in vlokken verwerkt tot volkoren havervlokken. Dit betekent weer dat de buitenste lagen van het graan behouden blijven, die vol belangrijke voedingsstoffen zitten. Een voorbeeld hiervan is de
Voedingsvezels
*die je lang vol houdt en de spijsvertering stimuleert. Ook secundaire plantenstoffen zoals antioxidanten en polyfenolen, die zeer positieve effecten op het lichaam kunnen hebben, zitten ook in haver. Haver zou ook een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte.
En niet te vergeten de inbegrepen
- eiwitten (tussen 13 en 15 g per 100 g haver),
- Vitaminen (vooral biotine en de andere B-vitaminen die waardevol zijn voor het zenuwstelsel) en
- Mineralen (vooral de grote hoeveelheden zink en ijzer).
Zoals we kunnen zien, zit haver echt vol met belangrijke voedingsstoffen die een zeer positief effect op ons lichaam kunnen hebben. Wij vinden het ook gewoon erg lekker. Vooral in de vorm van verse vlokken of fijngemalen en gebakken.
Als u vragen heeft over haver of andere voedingsgerelateerde onderwerpen, kunt u ons mailen op j.fuschelberger@agrisan.at. Maar je bent ook welkom om een reactie achter te laten.
Tot ziens!
P.S. Verse haver in biologische kwaliteit is hier voor u beschikbaar >>
*Voor meer informatie over voedingsvezels,
klik hier >>
Referenties
Sokol, Andrea. 2020. Het alles-in-één kookboek. Mijn plantaardige keuken zonder afval. München: ZS Verlag GmbH.
https://www.duden.de/rechtschreibung/Haber
Dat was: De voedingsrijke haver