Sommigen demoniseren ze, anderen houden van ze. Voedingstrends of niet, koolhydraten spelen een belangrijke rol in onze voeding – vooral als energieleveranciers. Het is echter belangrijk te onthouden dat koolhydraten niet over één kam mogen worden geschoren. Want er zijn verteerbare en onverteerbare koolhydraten. Maar daarover dadelijk meer.
Koolhydraten komen voornamelijk voor in plantaardig voedsel, soms ook in dierlijk voedsel. In planten fungeren ze als steun- en reservestoffen; voor de mens leveren de verteerbare koolhydraten energie (4 kcal/g). In het menselijk lichaam kunnen ze ook worden opgeslagen in de vorm van glycogeen in de lever en de spieren.
Voedingsorganisaties raden aan om ongeveer 45-55% van de dagelijkse energie-inname uit koolhydraten te halen. Het aandeel toegevoegde, industrieel geproduceerde suiker mag maximaal 10% bedragen. Wees voorzichtig – de aanbevolen percentages moeten natuurlijk worden aangepast aan elk individu, omdat de energiebehoeften van persoon tot persoon verschillen.
Nu komen we bij de reeds aangekondigde differentiatie van koolhydraten (= sacchariden). Koolhydraten bestaan uit koolstof, water en zuurstof en verschillen naar gelang van de lengte van de ketens van de suikermoleculen. Zij worden onderverdeeld in monosachariden en disachariden en in bruikbare en niet bruikbare polysachariden. De voedingsvezels behoren tot de niet-aanwendbare polysacchariden. Welk effect ze hebben op onze voeding en hoe we ze het beste in ons dieet kunnen opnemen, lees je in dit
DEZE BLOGPOST
lees erover.
Voedingsmaatschappijen tonen aan dat een adequate inname van koolhydraten gunstig kan zijn voor de gezondheid van ons lichaam. Daarom willen wij het artikel van vandaag besluiten met een citaat uit een standpunt van de Duitse Vereniging voor Voeding:
“[…] Voorwaarde is dat vezelrijke levensmiddelen, vooral volkorenproducten, het grootste deel van de koolhydraten leveren. Momenteel ligt de koolhydraatinname van de bevolking in Duitsland vrij dicht bij de referentiewaarde, maar een aanzienlijk deel van de koolhydraatinname is afkomstig van de consumptie van mono- en disachariden, die vooral voorkomen in snoep en gezoete dranken. Een verschuiving naar de consumptie van volkorenproducten is hier noodzakelijk.” [1]
Referenties
http://www.sge-ssn.ch/media/Kohlenhydrate-2019.pdf
https://getreidemuehle.com/ballaststoffe-und-ihre-wirkung-auf-unseren-koerper/
https://getreidemuehle.com/was-der-kohlenhydratanteil-in-der-ernahrung-ausmacht/
[1] https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/ws/position/DGE-Positionspapier-Richtwerte-Energiezufuhr-KH-und-Fett.pdf
Dat was: De koolhydraten in onze voeding