Bij een kerststol denken velen van u waarschijnlijk niet aan een stol zonder boter, zonder ei of zonder melk, of wel? We hebben de Stollen recept à la kasteel Rudolfshausen van de “kasteelkok” Helene Walterskirchen. Het mooie van dit recept is dat het veganistisch, vetarm en glutenvrij is. Dus je kunt de stollen eten zonder een schuldig geweten. En dit recept is ook zeer geschikt voor mensen met een allergie. Veel dank op dit punt aan de
Kasteel Rudolfshausen
en Helene Walterskirchen.
Ingrediënten voor de Stollen
- 300 g rijstmeel
- 1 biologische verse gist (droge gist werkt ook) van Bioreal/Agrano
- wat lauw water voor de gist
- een snufje zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 zwakke eetlepel olijfolie
- 200 g biologische sultana’s
- een beetje warm water om de sultana’s in te laten weken
- 1 pakje biologische gekonfijte sinaasappelschil (in blokjes)
- 1 pakje gekonfijte citroenschil (in blokjes), biologische kwaliteit
- 250 g hazelnoten (gemalen) van biologische kwaliteit
- 250 g dadels zonder pit (in stukjes gesneden) van biologische kwaliteit
- 1 kop rijststroop om te zoeten
- ½ kopje rijstsiroop om de gebakken stollen te bedekken
- Poedersuiker om te bestrooien
- om het stollendeeg te bewerken: wat extra rijstmeel
Voorbereiding
Bereid eerst het gistdeeg: een kleine tot middelgrote kom, doe er de bloem in, maak een kuil in de bloem, waarin dan het gistdeeg wordt gelegd. Neem dan een haver, verkruimel de gist erin, voeg zout en suiker toe en wat lauw water (de haver mag maar halfvol zijn). Meng vervolgens alles goed met een vork (de gist moet volledig zijn opgelost). Giet vervolgens het gistdeeg in de kuil van de bloem en strooi er wat rijstmeel overheen. Dek af met een doek en houd de kom warm, bijvoorbeeld op de centrale verwarming of in een oven van 50 graden Celsius. Laat ongeveer 1 uur staan, zodat het gistdeeg kan rijzen (je kunt dit zien aan de belletjes die het vormt).
Als het gistdeeg niet rijst, moet u het opnieuw proberen met een andere gist. Het rijzen van het gistdeeg is een teken dat het gistdeeg daarna ook zal rijzen. Als het gistdeeg gerezen is, voeg je de olie toe aan het deeg, eventueel met nog wat warm water, en werk je het mengsel met je handen door tot zich een deeg vormt. Hoe meer en hoe beter u het gistdeeg doorwerkt, hoe gladder het wordt. Wanneer het deeg niet meer aan de kom kleeft maar een klomp deeg vormt, is het klaar om er een stol van te maken. Laat het best nog een half of een heel uur rusten zodat het kan rijzen en luchtiger wordt (bij warme kamertemperatuur).
Week ondertussen de sultanarozijnen in het warme water en maal de hele hazelnoten in stukjes (geplet – niet fijngemalen). Leg vervolgens het gistdeeg op een plank waarop u van tevoren rijstmeel hebt gestrooid (zodat het gistdeeg niet blijft plakken; als het meel op is, strooit u er af en toe rijstmeel onder) en voeg beetje bij beetje de ingrediënten toe, d.w.z. sultana’s, noten, gekonfijte sinaasappelschil en citroenschil, dadels en ook de rijststroop. Meng nu alles krachtig met je handen en werk door (voor een stol heb je veel armkracht nodig, want hoe beter je kneedt, hoe beter de deegmassa zal zijn).
Wanneer het eerste deel van de ingrediënten is opgenomen, voeg dan het tweede deel toe en meng alles opnieuw krachtig. Als alle ingrediënten zijn opgenomen en het deeg mooi glad is, vorm je het tot een stollenbrood en leg je het op een bakplaat (op bakpapier).
U kunt de stollen nu in de oven plaatsen (vergeet niet ca. 10 min. voor te verwarmen) en gedurende een uur bakken op het gistvlechtprogramma van uw oven. Laat de stollen vervolgens een tijdje in de oven staan (met de deur open) zodat ze langzaam afkoelen. Haal dan de stollen eruit, leg ze op een houten plank en bestrijk ze met de resterende rijststroop. Bestrooi vervolgens met poedersuiker. Wanneer de Stollen volledig zijn afgekoeld, wikkel ze dan goed in (bv. biologische plastic zak) en leg ze in de kelder of op zolder of op een andere koele plaats in huis, zodat ze enkele dagen kunnen trekken en al hun aroma’s kunnen ontwikkelen. Zet de rest van de stollen na het snijden weer in de koelkast (anders drogen ze uit en worden ze schraal).
De kerststol met een goed geweten is natuurlijk niet het enige recept van kasteel Rudolshausen. Hier zijn meer recepten uit de kasteelkeuken: https://www.schlossrudolfshausen.de/category/schloss-rezept-empfehlungen-de/
En hier is ons laatste recept: Berti’s volkoren ontbijtkoek