De geur van brood is als de geur van thuis – brood goed kruiden

Iedereen houdt van de geur van vers gebakken brood. Zo verleidelijk dat je meteen een stuk wilt afsnijden.

Maar waar komt deze uitnodigende geur vandaan?

Vroeger werd brood alleen gemaakt van meel, water en een beetje zout. Pas veel later begon men kruiden te gebruiken om de smaak te veranderen en verschillende landen en streken ontwikkelden hun eigen kruidenmengsels en broodrecepten. Deze kennis werd vaak alleen doorgegeven van grootmoeder op moeder op dochter.

Er zijn 3 factoren waardoor brood echt lekker ruikt:

Het deeg en de gist, hoe het brood wordt gebakken en de kruiden die worden gebruikt.

De klassiekers voor broodkruiden zijn:

  • Karwij, die de eetlust stimuleert en de spijsvertering bevordert
  • de anijs stimuleert het maagdarmkanaal
  • de kalmerende venkel
  • koriander, die de eetlust stimuleert en ook de spijsvertering bevordert

Broodkruiden zijn dus niet alleen bepalend voor de goede smaak, maar bevorderen ook de gezondheid, omdat eerst de eetlust en daarna de spijsvertering worden gestimuleerd.

Als je deze vier ingrediënten in gelijke verhoudingen mengt (bijvoorbeeld elk 2 eetlepels), heb je het klassieke Oostenrijkse broodkruid bij de hand. Afhankelijk van of u een sterk of mild brood wilt, mengt u één tot twee eetlepels broodkruiden per 500 gram bloem.

Zoals altijd is het het beste als de specerijen vers gemalen zijn. Met uw Salzburg graanmolen kunt u de gewenste hoeveelheid met het graan malen.

Ik hoef er niet op te wijzen dat deze vers gemalen specerijen een andere geur en smaak hebben dan voorverpakte specerijen, die meestal weken of maanden in de winkel worden bewaard.

Als je een graanmolen hebt, meng dan de verschillende kruiden en voeg ze toe aan het graan om te malen. Het vers malen van graan en kruiden is een voorwaarde voor bakkunsten op het hoogste niveau. De graanmolen is dus absoluut geen kruidenmolen. Het is niet meer nodig om de kruiden in voorraad te malen en in een bakje te bewaren. Want bewaren betekent altijd verlies van het heerlijke, oorspronkelijke aroma!

Fijne dag!

Hier is Berti’s speciale kruidenmix: https://www.getreidemuehle.com/de/richtig-wuerzen-aber-wie/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven