Daling van de consumptie van volle granen
Daling van de consumptie van volle granen
Dat bij het eten van granen en graanproducten een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen volkoren- en witmeelproducten, blijkt uit onze blogberichten over dit onderwerp. Ten eerste is het gehalte aan voedingsstoffen en vezels van volkorenproducten veel hoger dan dat van producten op basis van wit meel. [1] Dit kan op zijn beurt leiden tot langere verzadiging en een gunstig effect op de gezondheid van het lichaam. Anderzijds worden volkoren graanproducten ook aanbevolen door voedingsorganisaties. [2]
Maar hoe is het in de eerste plaats gekomen dat men aan het begin van de 20e eeuw begon met de productie van voedingsstofarm wit meel in plaats van volkorenmeel? Het antwoord is: Om de houdbaarheid van het meel te verlengen. De kiem en delen van de marginale lagen van een graankorrel zijn namelijk voedzamer, maar ook gemakkelijker bederfelijk. Zo werd alleen het endosperm vermalen tot witte bloem. Aangezien dit veel werk met zich meebracht, steeg de verkoopprijs. Wit meel werd een product dat alleen de “hogere sociale” klassen zich konden veroorloven en werd beschouwd als de gezondere versie van meel. Wat toen een statussymbool was, is nu een goedkoop massaproduct geworden.
Als we bijvoorbeeld kijken naar de graanconsumptie in Duitsland, zien we dat deze gestaag is gedaald en daarmee ook die van volle granen. Terwijl in 1750 de jaarlijkse graanconsumptie per hoofd 255 kg bedroeg – waarvan 95% hele granen – bedroeg 200 jaar later (1950) de jaarlijkse consumptie per hoofd slechts 99 kg, waarvan 30% hele granen. In 2015 aten de mensen in Duitsland 80 kg graan per hoofd van de bevolking per jaar. Het aandeel volle granen bedroeg 11%.
Zoals we kunnen zien, komt de werkelijke stand van de volkorenconsumptie niet overeen met wat voedingsmaatschappijen aanbevelen. Daarom is het in ons belang om onder andere kennis over te dragen over volkorenmeel, dat rijk is aan voedingsstoffen en vezels. En met onze
Salzburgse graanmolens
kunt u uw eigen volkorenmeel elke dag vers malen.
Bronnen
Rittenau, N. (2019): Vaarwel veganistisch cliché! Wetenschappelijke antwoorden op kritische vragen over veganistische voeding. Mainz: Ventil Verlag UG & Co. KG, blz. 238-240.
[1] https://getreidemuehle.com/de/naehrstoffgehalte-von-vollkorn-und-nicht-vollkorngetreideprodukten-im-vergleich/
[2] https://getreidemuehle.com/de/getreideprodukte-aus-vollkorn-von-oege-und-dge-empfohlen/