Coeliakie

Coeliakie is een chronische glutenintolerantie die wordt veroorzaakt door het eten van levensmiddelen die gluten bevatten. Gluten of gluteneiwit is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in verschillende graanzaden. Wanneer iemand maaltijden eet die gluten bevatten, raakt het slijmvlies van de dunne darm ontstoken en vervolgens beschadigd. Het slijmvlies van de dunne darm kan dan geen voedingsstoffen meer opnemen. Gevolgen die kunnen optreden zijn niet alleen ernstige spijsverteringsstoornissen, maar ook gewichtsverlies en vermoeidheid.

Granen die gluten bevatten en daarom moeten worden vermeden zijn tarwe, gerst, haver, rogge, spelt, groene spelt, emmer, kamut, couscous en bulgur. De intolerantie bij coeliakiepatiënten kan in ernst variëren. Soms veroorzaakt zelfs een kleine broodkruimel een groot ongemak.

Mensen die aan deze glutenintolerantie lijden, kunnen alleen een levenslang glutenvrij dieet volgen. Voor velen dwingt dit tot een belangrijke verandering in het dieet.

Een grote hulp voor lijders is dat je tegenwoordig niet alleen in natuurvoedingswinkels maar ook in supermarkten al glutenvrije producten kunt kopen. Helaas zijn kant-en-klare producten niet van dezelfde kwaliteit als zelfgekookt en zelfgebakken voedsel. Er zijn ook genoeg granen die geen gluten bevatten. Deze omvatten: Rijst, maïs, linzen, soja, bonen, boekweit, kikkererwten, gierst, amarant en quinoa. En al deze granen kunnen worden gemalen met de Salzburger graanmolen MT 5, MT 12 of MT 18 en de MAX SPEZIAL molen.

Met het meel van deze glutenvrije granen kunnen smakelijke gerechten worden bereid. Als je geïnteresseerd bent in glutenvrije recepten, neem dan gerust een kijkje op onze website.

Fijne dag!

Bronnen: (geraadpleegd, 16.03.2017)

http://www.zoeliakie.or.at/zoeliakie/was_ist_zoeliakie.asp

https://de.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6liakie

https://www.gesundheit.gv.at/krankheiten/allergie/nahrungsmittelallergie/glutenunvertraeglichkeit

https://de.wikipedia.org/wiki/Gluten

Winkelwagen
Scroll naar boven