Brooddrank – gezond en verteerbaar

Brooddrank – gezond en verteerbaar

In tegenstelling tot bij ons in Europa, is in Rusland de productie van brooddrank bekend als een gegiste drank. In Rusland wordt de melkzuurhoudende gefermenteerde drank op basis van volkorenbrood al eeuwenlang gebruikt om vele kwalen te behandelen.

Vooral Duitse soldaten leerden het zuur smakende drankje tijdens hun gevangenschap waarderen, omdat degenen die het consumeerden minder snel ziek werden. Tegenwoordig is de gezondheidsbevorderende werking van de probiotische drank algemeen bekend en wordt hij vooral gebruikt bij darmproblemen.

Brood drinken

Tegenwoordig wordt “Brottrunk” beschouwd als een beschermd merk dat wordt geproduceerd volgens een door meesterbakker Wilhelm Kanne getest recept. De meesterbakker kwam op het idee toen hij hoorde over de gefermenteerde dranken van krijgsgevangenen in de Sovjet-Unie. Pas in 1981, na 15 jaar experimenteren, kwam Kanne’s brooddrank voor het eerst op de markt. Voor deze “brooddrank” worden biologisch geteelde tarwe, rogge, haver en water – in de vorm van brood – gebruikt en onderworpen aan een maandenlang gistingsproces.

Gegiste dranken op basis van een grote verscheidenheid aan granen zijn echter niet alleen te koop in natuurvoedingswinkels en drogisterijen, maar kunnen ook zelf worden gemaakt.

Qua smaak doen brooddranken het meest denken aan een gefermenteerd groentesap – bijvoorbeeld zuurkoolsap, dat weliswaar als “zuur” wordt omschreven, maar een alkalisch effect in het lichaam heeft.

Het basisrecept voor brooddrankjes is altijd vergelijkbaar en omvat water en volkorenbrood. Er wordt geen alcohol gebruikt. Het volkorenbrood kan niet alleen gemaakt zijn van tarwe, rogge of spelt, maar ook van glutenvrije granen zoals amarant.

De gisting wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën en het resulterende melkzuur veroorzaakt de verlaging van de pH-waarde en de zure smaak van de drank.

Naast de positieve effecten op het maagdarmkanaal (zowel voor winderigheid, constipatie als diarree) heeft het

Brooddrank helpt ook het cholesterolgehalte te verlagen.

Maar de gefermenteerde drank zou ook helpen bij de behandeling van chronische huidproblemen, hooikoorts, astma en acne, en de neiging om vatbaar te zijn voor infecties.

De gefermenteerde drank heeft weinig calorieën en is daarom zeer geschikt als zure zomerdrank en brengt variatie in vruchtensappen, thee en water.

Naast melkzuurbacteriën bevatten brooddranken verschillende waardevolle ingrediënten, zoals mineralen, enzymen, gisten, aminozuren en vitaminen.

Brooddranken kunnen zonder aarzeling dagelijks worden gedronken, bij voorkeur bij de maaltijd.

U kunt hier lezen over het effect van melkzuurbacteriën op onze spijsvertering: https://www.getreidemuehle.com/de/milchsaeurebakterien-als-darmpflege/

Bron:

https://de.wikipedia.org/wiki/Brottrunk

https://www.gesundheit.de/ernaehrung/richtig-trinken/gesunde-getraenke/brottrunk-das-gesunde-gaergetraenk

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven