Brooddrank – gezond en verteerbaar

Brooddrank – gezond en verteerbaar

In tegenstelling tot bij ons in Europa, is in Rusland de productie van brooddrank bekend als een gegiste drank. In Rusland wordt de melkzuurhoudende gefermenteerde drank op basis van volkorenbrood al eeuwenlang gebruikt om vele kwalen te behandelen.

Vooral Duitse soldaten leerden het zuur smakende drankje tijdens hun gevangenschap waarderen, omdat degenen die het consumeerden minder snel ziek werden. Tegenwoordig is de gezondheidsbevorderende werking van de probiotische drank algemeen bekend en wordt hij vooral gebruikt bij darmproblemen.

Brood drinken

Tegenwoordig wordt “Brottrunk” beschouwd als een beschermd merk dat wordt geproduceerd volgens een door meesterbakker Wilhelm Kanne getest recept. De meesterbakker kwam op het idee toen hij hoorde over de gefermenteerde dranken van krijgsgevangenen in de Sovjet-Unie. Pas in 1981, na 15 jaar experimenteren, kwam Kanne’s brooddrank voor het eerst op de markt. Voor deze “brooddrank” worden biologisch geteelde tarwe, rogge, haver en water – in de vorm van brood – gebruikt en onderworpen aan een maandenlang gistingsproces.

Gegiste dranken op basis van een grote verscheidenheid aan granen zijn echter niet alleen te koop in natuurvoedingswinkels en drogisterijen, maar kunnen ook zelf worden gemaakt.

Qua smaak doen brooddranken het meest denken aan een gefermenteerd groentesap – bijvoorbeeld zuurkoolsap, dat weliswaar als “zuur” wordt omschreven, maar een alkalisch effect in het lichaam heeft.

Het basisrecept voor brooddrankjes is altijd vergelijkbaar en omvat water en volkorenbrood. Er wordt geen alcohol gebruikt. Het volkorenbrood kan niet alleen gemaakt zijn van tarwe, rogge of spelt, maar ook van glutenvrije granen zoals amarant.

De gisting wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën en het resulterende melkzuur veroorzaakt de verlaging van de pH-waarde en de zure smaak van de drank.

Naast de positieve effecten op het maagdarmkanaal (zowel voor winderigheid, constipatie als diarree) heeft het

Brooddrank helpt ook het cholesterolgehalte te verlagen.

Maar de gefermenteerde drank zou ook helpen bij de behandeling van chronische huidproblemen, hooikoorts, astma en acne, en de neiging om vatbaar te zijn voor infecties.

De gefermenteerde drank heeft weinig calorieën en is daarom zeer geschikt als zure zomerdrank en brengt variatie in vruchtensappen, thee en water.

Naast melkzuurbacteriën bevatten brooddranken verschillende waardevolle ingrediënten, zoals mineralen, enzymen, gisten, aminozuren en vitaminen.

Brooddranken kunnen zonder aarzeling dagelijks worden gedronken, bij voorkeur bij de maaltijd.

U kunt hier lezen over het effect van melkzuurbacteriën op onze spijsvertering: https://www.getreidemuehle.com/de/milchsaeurebakterien-als-darmpflege/

Bron:

https://de.wikipedia.org/wiki/Brottrunk

https://www.gesundheit.de/ernaehrung/richtig-trinken/gesunde-getraenke/brottrunk-das-gesunde-gaergetraenk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven