Broodbakfouten – dit kunnen de oorzaken zijn…

Vorige week gaven we je al waardevolle baktips van Cilli Reisinger gepresenteerd. Het gepassioneerde receptenboek van de bakker wijst ook op broodfouten. Een brooddefect is een broodkenmerk dat niet overeenstemt met de typische en verwachte kwaliteit van een gebakken product. [1] In de blogpost van vandaag kun je ontdekken welke broodafwijkingen welke oorzaken hebben – enjoy!

Te droog brood

Broodbakfouten

Als het brood te droog is, kan het zijn dat er te veel gist is gebruikt, dat het deeg te stevig was of dat het brood te lang in de oven heeft gestaan.

Brood is te vet.

Als het brood te zompig is, is het deeg misschien niet genoeg gekneed of is het de tweede keer te veel gerezen. Het is echter ook mogelijk dat het brood in een te hete oven werd geplaatst, waar zich onmiddellijk een harde korst vormde.

Brood dat niet goed gerezen is

Ook hier kunnen er verschillende oorzaken zijn:
Als er te weinig vloeistof is gebruikt, kan het deeg te stevig zijn geworden.
Als de dampferl (zuurdesem + gist + water + bloem) te heet werd gemengd in de kom.
Of wanneer het zuurdesem niet meer vers was. Zuurdesem is ongeveer 2-3 weken houdbaar indien koel bewaard. Let op: In de zomer kan zuurdesem ook bederven als het niet op een koele plaats wordt bewaard.

Geen los brood

Als het brood niet rul is, is het deeg misschien niet genoeg gekneed. Ook kan de vloeistof te koud zijn geweest toen het deeg werd bereid. De vloeistof moet ongeveer 36-38°C zijn. Als het brood niet rul is, kan de oorzaak ook zijn dat er te veel vet of eieren zijn toegevoegd.

Om het brooddeeg en dus het brood echt luchtig te maken, kunt u een kneedmachine gebruiken. kneedmachine kan een grote hulp zijn. Als de kwaliteit van uw kneedmachine ook voor u belangrijk is, kijk dan eens naar de
Ankarsrum Assistent Original >>

En deze waardevolle baktips kunnen het bakken van brood een stuk gemakkelijker maken. Hier komt onze laatste bijdrage >>

Bronnen

Reisinger, C. (20156): Cilli Reisinger’s Broodbakboek. Gewoon goede recepten van de boerderij. Innsbruck: loewenzahn, p. 20f

[1] https://www.baeckerlatein.de/brotfehler/ (geraadpleegd, op 6.11.18)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven