Brandnetelzaden verzamelen – alles over oogsten, drogen en werking

Brandnetelzaden verzamelen – alles over oogsten, drogen en werking

Brandnetelzaad is een waardevol middel in de natuurgeneeskunde. Ze kunnen worden gebruikt voor tal van klachten en hebben bovendien vele andere positieve eigenschappen. In dit artikel leer je alles over brandnetelzaden, van het verzamelen tot het drogen en de effecten ervan. Ze zijn een populair ingrediënt in veel geneesmiddelen en cosmetica. Ze worden vaak verzameld om hun waardevolle ingrediënten te benutten. Brandnetelzaad kan gemakkelijk zelf worden verzameld. Je kunt ze het beste in de late zomer of herfst verzamelen.

Brandnetel – wat voor soort plant is het?

De brandnetel is een gemakkelijk te verzorgen plant die voorkomt in Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika en in bijna elke tuin groeit. De zaden van de brandnetel zijn zeer nuttig en kunnen voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Ze bevatten veel waardevolle ingrediënten die zeer nuttig zijn voor de gezondheid.

Brandnetel (Urtica dioica) is een plant die tot 2 m hoog kan worden. De plant heeft groene, lancetvormige bladeren en gele bloemen. Brandnetel is een zeer nuttige plant: de wortels kunnen worden gedronken als koffiesurrogaat, de bladeren kunnen worden gegeten en van de zaden kan olie of poeder worden gemaakt. De meeste mensen kennen de brandnetel als een lastige plant die groeit op paden en in volkstuinen. In onze contreien is de brandnetel geen natuurlijke plant, maar helaas eerder een onkruid.

Brandnetels drogen – hoe doe je dat?

Brandnetels zijn een populair ingrediënt in vele gerechten en recepten. Maar wat is de beste manier om brandnetels te drogen zodat ze hun werking niet verliezen?

Als je brandnetels verzamelt, moet je ze in de schaduw drogen, anders verliezen ze hun groene kleur. De beste tijd om de brandnetels te drogen is in de vroege ochtend of late middag. Snijd eerst de brandnetels in kleine stukjes en leg ze op een doek of rooster. Laat de brandnetels drogen op een luchtige plaats zodat ze niet beschimmelen. Na ongeveer een week moeten de brandnetels volledig droog zijn. Dan kun je ze in een pot of beker doen.

Over de voedingsstoffen van brandnetelzaden en hun werking.

Iron

Een van de belangrijkste voedingsstoffen in brandnetelzaden is ijzer. IJzer is belangrijk voor de productie van hemoglobine, het eiwit dat zuurstof vervoert in de lichaamscellen. Brandnetelzaad is een goede bron van ijzer en kan bloedarmoede helpen voorkomen of behandelen.

Antioxidanten

Fenolen zijn bijvoorbeeld antioxidanten die het lichaam kunnen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Flavonoïden daarentegen kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Antioxidanten beschermen cellen tegen schade door vrije radicalen en kunnen het risico op hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson verminderen.

Voedingsvezels

Voedingsvezels helpen om het darmkanaal goed te laten functioneren en kunnen het risico op hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten verminderen.

Andere voedingsstoffen

bevatten ook veel calcium, dat nodig is voor gezonde botten en een sterk immuunsysteem. Ze zijn ook rijk aan vitamine C, E en K en verschillende B-vitaminen.Brandnetelzaden hebben echter niet alleen voordelen. In een vrij hoge dosis kunnen brandnetelzaden misselijkheid, braken, rusteloosheid en nervositeit veroorzaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven