BPA – De doos van Pandora of kan

Als we de uitdrukking “de doos van Pandora openen” horen, denken we automatisch aan een mogelijke komende ramp. De uitdrukking komt voort uit een mythe en drukt uit dat er een ramp op komst is als men “de doos opent”.

Vandaag zou je kunnen zeggen dat je een blikje niet moet openen.

Bisfenol A, of BPA, is een van de meest gebruikte (miljoenen tonnen) industriële chemicaliën ter wereld. Het is algemeen bekend dat het hormoongif bisfenol A aanwezig is in veel alledaagse producten, maar uit steekproeven is gebleken dat het ook aanwezig is in conserven.

Bisfenol A in ingeblikt voedsel

BPA wordt gebruikt voor de productie van epoxyharsen. Deze kunststoffen worden vaak gebruikt om voedselblikken te bekleden om corrosie te voorkomen.

Verschillende studies wilden nagaan hoeveel BPA uit deze coatings van de binnenkant van het blik wordt overgedragen op het voedsel.

Blikken vis, groenten (vooral tomaten), maïs, zuurkool en kokosmelk werden getest met alarmerende resultaten.

Ca.74 Percentage van de geteste voedselmonsters waren besmet!

De voor de gezondheid schadelijke stof BPA werd aangetroffen in de vaak gekochte blikjes van grote winkelketens, namelijk in 5 van de 7 tonijnconserven. In vier van de 7 blikken tomaten en 3 van de 5 blikken kokosmelk. De laagste waarde was 7,4 en de hoogste 510 microgram per kilogram. De concentraties in tomaten en tonijn varieerden van 9 tot 28,5 microgram per kilogram.

Verschillende invloeden zoals opslagtemperatuur, verhitting, vetgehalte en zuurgraad kunnen het migratiegedrag van BPA beïnvloeden. Er kunnen verschillende concentraties zijn en daarom is het moeilijk te berekenen hoeveel BPA er in een blikje zit.

Gelijktijdig met de studie van de federale regering werden studies uitgevoerd door Global 2000, met een vergelijkbaar resultaat. Bij deze tests werd ook een waarde van 318 microgram per kilo kokosmelk gevonden. In tonijn werd een waarde van 140 microgram gevonden.

Parallel onderzoek door Global 2000 leidde tot soortgelijke resultaten: ook hier werd de hoogste waarde van 318 microgram per kilogram gevonden in een conserve van kokosmelk,

Naar verluidt hoeft niet gevreesd te worden voor gezondheidsrisico’s door het eten van een besmet blikje. Het risico neemt echter toe bij frequente consumptie van conserven.

Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nemen consumenten BPA voornamelijk op via ingeblikt voedsel. Blootstelling aan andere producten die BPA bevatten zoals, moet worden overwogen. Thermisch papier (kassabonnen), diverse kleefstoffen, enz. behoren daartoe. Daarnaast is er de blootstelling aan andere producten die BPA bevatten, zoals thermisch papier (kassabonnen), kleefstoffen, diverse levensmiddelen. Tafelgerei.

De effecten van BPA (vergelijkbaar met het hormoon oestrogeen) zijn al in alle media gemeld.

Er wordt opgeroepen tot een verbod op het hormoongif BPA in de EU. Niet alleen politici maar ook fabrikanten moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Wat u kunt doen tegen BPA: Koop verse producten zonder verpakking, geef de voorkeur aan potten in plaats van blikken.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven