Als we de uitdrukking “de doos van Pandora openen” horen, denken we automatisch aan een mogelijke komende ramp. De uitdrukking komt voort uit een mythe en drukt uit dat er een ramp op komst is als men “de doos opent”.
Vandaag zou je kunnen zeggen dat je een blikje niet moet openen.
Bisfenol A, of BPA, is een van de meest gebruikte (miljoenen tonnen) industriële chemicaliën ter wereld. Het is algemeen bekend dat het hormoongif bisfenol A aanwezig is in veel alledaagse producten, maar uit steekproeven is gebleken dat het ook aanwezig is in conserven.
Bisfenol A in ingeblikt voedsel
BPA wordt gebruikt voor de productie van epoxyharsen. Deze kunststoffen worden vaak gebruikt om voedselblikken te bekleden om corrosie te voorkomen.
Verschillende studies wilden nagaan hoeveel BPA uit deze coatings van de binnenkant van het blik wordt overgedragen op het voedsel.
Blikken vis, groenten (vooral tomaten), maïs, zuurkool en kokosmelk werden getest met alarmerende resultaten.
Ca.74 Percentage van de geteste voedselmonsters waren besmet!
De voor de gezondheid schadelijke stof BPA werd aangetroffen in de vaak gekochte blikjes van grote winkelketens, namelijk in 5 van de 7 tonijnconserven. In vier van de 7 blikken tomaten en 3 van de 5 blikken kokosmelk. De laagste waarde was 7,4 en de hoogste 510 microgram per kilogram. De concentraties in tomaten en tonijn varieerden van 9 tot 28,5 microgram per kilogram.
Verschillende invloeden zoals opslagtemperatuur, verhitting, vetgehalte en zuurgraad kunnen het migratiegedrag van BPA beïnvloeden. Er kunnen verschillende concentraties zijn en daarom is het moeilijk te berekenen hoeveel BPA er in een blikje zit.
Gelijktijdig met de studie van de federale regering werden studies uitgevoerd door Global 2000, met een vergelijkbaar resultaat. Bij deze tests werd ook een waarde van 318 microgram per kilo kokosmelk gevonden. In tonijn werd een waarde van 140 microgram gevonden.
Parallel onderzoek door Global 2000 leidde tot soortgelijke resultaten: ook hier werd de hoogste waarde van 318 microgram per kilogram gevonden in een conserve van kokosmelk,
Naar verluidt hoeft niet gevreesd te worden voor gezondheidsrisico’s door het eten van een besmet blikje. Het risico neemt echter toe bij frequente consumptie van conserven.
Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nemen consumenten BPA voornamelijk op via ingeblikt voedsel. Blootstelling aan andere producten die BPA bevatten zoals, moet worden overwogen. Thermisch papier (kassabonnen), diverse kleefstoffen, enz. behoren daartoe. Daarnaast is er de blootstelling aan andere producten die BPA bevatten, zoals thermisch papier (kassabonnen), kleefstoffen, diverse levensmiddelen. Tafelgerei.
De effecten van BPA (vergelijkbaar met het hormoon oestrogeen) zijn al in alle media gemeld.
Er wordt opgeroepen tot een verbod op het hormoongif BPA in de EU. Niet alleen politici maar ook fabrikanten moeten hun verantwoordelijkheid nemen.
Wat u kunt doen tegen BPA: Koop verse producten zonder verpakking, geef de voorkeur aan potten in plaats van blikken.