Boekweit dankt zijn naam aan zijn driehoekige vorm en bruine kleur, die doet denken aan beukennootjes. Boekweit is een plant die zeer resistent is tegen ziekten. Boekweit eiwit is zeer rijk aan bepaalde eiwitbouwstenen (lysine, arginine, tryptofaan) die essentieel zijn voor het leven, en boekweit levert ook een grote hoeveelheid lecithine. Lysine en lecithine zijn goed voor de hersenen en de zenuwen, en tryptofaan laat je rustig slapen. Boekweit, in de vorm van thee, kan ook een versterkend effect hebben op de aderen en helpen tegen bijvoorbeeld spataderen.
Aangezien boekweit geen “gewone” graansoort is, maar een knolgewas, is het ook vrij van gluten en dus glutenvrij. Daarom is boekweit niet zo geschikt om te bakken. Je kunt het hiervoor koken en het boekweitzaad kan ook op vele manieren gebruikt worden. Het boekweitzaad kan niet alleen in gekookte gerechten worden gegeten, maar ook rauw en gaat goed samen in salades of muesli’s.
Als u meer wilt weten over hoeveel graan wie krijgt, dan is dit artikel precies goed voor u: Wie krijgt hoeveel van de graanteelt?
Bron:
Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 222.
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/buchweizen.html (18.07.17)