Biologische waarde – Wat is de beste combinatie van granen?

Biologische waarde – Wat is de beste combinatie van granen?

Vandaag leer je wat biologische waarde inhoudt. Maar eerst moet je het volgende weten (als je dat nog niet weet): Macronutriënten zijn voedingsstoffen die dienen als energieleveranciers voor ons lichaam en noodzakelijk zijn voor vitale functies. Macronutriënten omvatten koolhydraten, vetten en eiwitten. Het artikel van vandaag gaat over eiwitten. Eiwitten worden gevormd uit zogenaamde aminozuren. Er zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf kan opbouwen, daarom moeten we ze met voedsel opnemen. Ze worden essentiële aminozuren genoemd. Er zijn ook voorwaardelijke of niet-essentiële aminozuren.

Maar wat is de biologische waarde?

De Zwitserse Vereniging voor Voeding stelt: “De biologische waarde is een maatstaf voor de beoordeling van de eiwitkwaliteit. Het hangt af van het gehalte aan essentiële aminozuren. Hoe hoger de hoeveelheid essentiële aminozuren en hoe optimaler de totale aminozuurverhouding in een eiwitmengsel, hoe hoger de biologische waarde.” [1]

Dit betekent dat hoe hoger de biologische waarde, hoe meer essentiële aminozuren een voedingsmiddel bevat en kan worden gebruikt voor de eigen eiwitproductie van het lichaam. Het ei heeft een biologische waarde van 100. Dit cijfer dient als referentiewaarde en heeft dus de hoogste eiwitkwaliteit als levensmiddel op zich.

In het algemeen hebben dierlijke levensmiddelen een hogere biologische waarde dan plantaardige. Als verschillende voedingsmiddelen worden gecombineerd om een hogere biologische waarde te verkrijgen, wordt dit een supplement genoemd. Wat hier complementair is, zijn de aminozuren. Door verschillende voedingsmiddelen te combineren, kunt u zelfs de referentiewaarde van 100 overschrijden.

Dit betekent op zijn beurt dat door een goede combinatie en dus een hogere biologische waarde, kleinere hoeveelheden eiwit aan het lichaam moeten worden geleverd.

Maar nu komen we bij de echte vraag: Wat is de beste manier om granen te combineren om de hoogst mogelijke supplementatiewaarde te krijgen?

Ten eerste vullen granen en peulvruchten elkaar bijzonder goed aan. Velen van u kennen waarschijnlijk de meest bekende combinaties, zoals bonen en maïs of erwten en rijst. Andere opties zijn een snee volkorenbrood met hummuspasta of een linzencurry met volkorenrijst.

Granen combineren ook goed met:

  • Melk
  • Ei
  • Vlees
  • Vis
  • Gist

Dus de volgende keer dat u granen bereidt, kijk dan eens met welke voedingsmiddelen u ze combineert. Tot ziens!

Hier vindt u een van onze laatste artikelen:
Voedingsstoffengehalte van volkoren en niet-volkoren graanproducten bij vergelijking >>>

Bronnen

https://www.gesundheit.gv.at/lexikon/b/biologische-wertigkeit

https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/pm/2015/js2015/DGE-JS2015-Pressemappe.pdf

http://www.sge-ssn.ch/media/Zusatzinformationen-Protein.pdf

[1] http://www.sge-ssn.ch/media/Zusatzinformationen-Protein.pdf

Biologische waarde – Wat is de beste combinatie van granen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven