Berti in bakkoorts – volkoren linzerogen

Zoals je misschien al geraden hebt, ben ik – jouw Berti – bezig met het bakken van kerstkoekjes. Omdat Kerstmis steeds dichterbij komt en ik toch al echt in de kerststemming ben en geen genoeg kan krijgen van volkorenkoekjes, ben ik momenteel vaak in mijn muizenkeuken te vinden. Meestal zet ik er wat kerstmuziek bij aan.

En deze keer heb ik een recept voor Linzer-ogen voor je. En aangezien mijn muizengrot bij de graanmolens van Salzburg is, gebruik ik het liefst vers gemalen volkorenmeel.

Ingrediënten

  • 350 g volkorenmeel (ik heb speltmeel gebruikt, volkoren tarwemeel zou natuurlijk ook passen)
  • 230 g boter
  • 1 eierdooier
  • 120 g poedersuiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • Jam (ik had hier een potje aardbeienjam, maar je kunt er ook een naar keuze gebruiken: Abrikoos, aalbes, pruim, …)

Voorbereiding

Voor de bereiding meng je alle ingrediënten (behalve de jam) door elkaar en kneed je het tot een deeg, dat vervolgens twee uur in de koelkast moet worden bewaard.

Na de wachttijd bestrooi je je werkvlak met bloem en verwarm je de oven voor op 180°. Maak een bakplaat klaar en bekleed deze met bakpapier.

Rol nu het deeg uit (niet te dun, zodat de koekjes later niet breken) en steek de Linzer-ogen uit. De ene helft met een ronde koekjesvorm en de andere helft ook met een ronde vorm, maar met een ander klein gaatje in het midden. Je kunt niet alleen een ronde vorm voor het gat gebruiken, maar ook hartjes of sterretjes, zoals ik heb gedaan.

Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 12 minuten.

Als de koekjes een beetje zijn afgekoeld, besmeer je de kant die niet geperforeerd is met jam en druk je voorzichtig de andere helft (met het gat) erop. Bestrooi de afgewerkte Linzeraugen met poedersuiker. Klaar!

Dus nu is het jouw beurt! Ik hoop dat je geniet van het bakken en dat het goed gaat! En je bent welkom om me te laten weten hoe je het hebt gedaan.

Met vriendelijke groet, Berti

P.S. Ken je de Salzburger Flockenmeister al? Verse vlokken zijn iets gezonds en smaken goed (: Kijk eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven