Bakken met volkorenmeel

Hier op de
Blog van de graanmolens van Salzburg
op enkele uitzonderingen na bevatten bijna alle recepten volkorenmeel. Vers meel van de graanmolen bevat grote hoeveelheden waardevolle voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Het smaakt ook ongelooflijk goed.

Maar bakken met volkorenmeel moet je leren. Wanneer u begint met het koken van wholefoods, kan het in het begin een paar keer duren voordat uw favoriete recepten perfect werken. Zodat u niet urenlang dingen hoeft uit te proberen, doen wij een deel van het werk voor u. Vandaag hebben we een aantal tips voor het bakken met volkorenmeel voor je op een rijtje gezet.

Bakken met volkorenmeel

Bakken met volkorenmeel

  • De zemelen* in volkorenmeel nemen meer vocht op dan witmeel. Daarom heeft volkorenmeel iets langer nodig om op te zwellen. Daarom is er meer vloeistof nodig voor het bakken. Voeg per 100 g bloem ongeveer 2 el extra vloeistof toe. Om te voorkomen dat het deeg te zacht wordt, moet de vloeistof geleidelijk worden toegevoegd.
  • Volkoren deeg wordt luchtiger als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Aangezien volkorenbrood of ander volkorengebak doorgaans steviger is, kan er meer zuurdesem nodig zijn (meer gist, meer bakpoeder, meer baksoda, enz.).
  • Degen met gist hebben meer tijd nodig om te “laten rijzen”, d.w.z. om te rusten.
  • Volkorenbrood met zuurdesemgehalte kan een grotere tolerantie opleveren. Zuurdesem volkorenbrood blijft ook langer vers.

Dat waren onze tips voor het bakken met volkorenmeel. Als je nog meer ideeën of ervaringen hebt, laat dan gerust een reactie achter. We ontvangen ook graag e-mails (naar j.fuschelberger@agrisan.at).

Tot slot nog een laatste tip: bij het overschakelen op volle granen en producten is het belangrijk om altijd voldoende te drinken – bij voorkeur water!

Wij wensen u een heerlijke dag en veel succes met het bakken!

Tot ziens en blijf gezond,

het team van de Salzburger Getreidemühlen

*Wat de zemel is, kun je te weten komen
HIER >>

Referenties

https://www.gartenakademie.rlp.de/Internet/global/themen.nsf/27CC2458A190006CC12578AA00228A28/723CAB48EB3874DDC1257CC40028035A

https://eatsmarter.de/blogs/smarter-kochen/backen-mit-vollkornmehl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven