Amarant (of amarant) is geen conventioneel graan. Hoewel het zo wordt gebruikt, behoort het tot de vossenstaartenfamilie en niet tot de zoete grassen. Daarom wordt amarant ook wel een pseudograan genoemd.
Amarant bestaat al heel lang en was een van de basisvoedingsmiddelen van de Inca’s en de Azteken. Het gaf niet alleen een vol gevoel, maar werd ook beschouwd als een plant met helende eigenschappen.
Tegenwoordig wordt amarant niet alleen gebruikt in de vorm van granen. De bladeren van de vossenstaartplant kunnen worden bereid en gegeten als spinazie. De smaak doet ook denken aan spinazie.
Amaranth heeft een Zeer hoog eiwitgehalte. Het bevat tot 19 procent eiwit, wat veel meer is dan andere granen. Men heeft berekend dat een kilo van dit pseudograan evenveel eiwitten bevat als 15 kopjes melk*. onverzadigde vetzuren.
Het hoge ijzergehalte van amarant is bijzonder gunstig voor zwangere vrouwen en vrouwen tijdens hun menstruatie. Het werkt antiseptisch en ontstekingsremmend.
Bovendien is dit pseudograan rijk aan vitamine C, mineralen en vezels.
Ook moet worden vermeld dat dit pseudograan bepaalde tannines bevat, die de opname van vitaminen en sporenelementen kunnen beperken.
Amaranth is glutenvrij en wordt daarom ook verdragen door mensen met coeliakie. In korrelvorm is amarant een volkoren graan met een nootachtige smaak. Het kan worden gekookt en gebruikt als rijst. Amaranth is echter ook verkrijgbaar in gepofte vorm en wordt toegevoegd aan taart- en brooddeeg en gebruikt in repen en muesli’s.
Amaranth wordt ook gebruikt als meel en kan ook worden gemalen met onze Salzburgse graanmolens. Hiervoor worden bij voorkeur de molens Max Spezial, MT 12 en MT 18 gebruikt.
Bij het bakken met amaranthmeel is het aan te bevelen het meel te mengen met bijvoorbeeld tarwemeel, omdat de gluten ontbreken.
Samenvattend kunnen we zeggen dat amarant veel positieve eigenschappen heeft door zijn compatibiliteit en zijn hoge gehalte aan eiwitten en ijzer.
Het is zeer belangrijk te vermelden dat er ook een levensmiddelenadditief bestaat met het nummer E 123, dat ook amarant wordt genoemd. Maar dit heeft niets te maken met het pseudo-graan.
Als u nog wilt weten wat coeliakie is, kunt u hier meer informatie vinden: https://www.getreidemuehle.com/de/zoeliakie/
Bronnen:
Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH
https://de.wikipedia.org/wiki/Amarant_(Pflanzengattung)
*Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 265.