Amarant – glutenvrij en rijk aan ijzer

Amarant (of amarant) is geen conventioneel graan. Hoewel het zo wordt gebruikt, behoort het tot de vossenstaartenfamilie en niet tot de zoete grassen. Daarom wordt amarant ook wel een pseudograan genoemd.

Amarant bestaat al heel lang en was een van de basisvoedingsmiddelen van de Inca’s en de Azteken. Het gaf niet alleen een vol gevoel, maar werd ook beschouwd als een plant met helende eigenschappen.

Tegenwoordig wordt amarant niet alleen gebruikt in de vorm van granen. De bladeren van de vossenstaartplant kunnen worden bereid en gegeten als spinazie. De smaak doet ook denken aan spinazie.

Amaranth heeft een Zeer hoog eiwitgehalte. Het bevat tot 19 procent eiwit, wat veel meer is dan andere granen. Men heeft berekend dat een kilo van dit pseudograan evenveel eiwitten bevat als 15 kopjes melk*. onverzadigde vetzuren.

Het hoge ijzergehalte van amarant is bijzonder gunstig voor zwangere vrouwen en vrouwen tijdens hun menstruatie. Het werkt antiseptisch en ontstekingsremmend.

Bovendien is dit pseudograan rijk aan vitamine C, mineralen en vezels.

Ook moet worden vermeld dat dit pseudograan bepaalde tannines bevat, die de opname van vitaminen en sporenelementen kunnen beperken.

Amaranth is glutenvrij en wordt daarom ook verdragen door mensen met coeliakie. In korrelvorm is amarant een volkoren graan met een nootachtige smaak. Het kan worden gekookt en gebruikt als rijst. Amaranth is echter ook verkrijgbaar in gepofte vorm en wordt toegevoegd aan taart- en brooddeeg en gebruikt in repen en muesli’s.

Amaranth wordt ook gebruikt als meel en kan ook worden gemalen met onze Salzburgse graanmolens. Hiervoor worden bij voorkeur de molens Max Spezial, MT 12 en MT 18 gebruikt.

Bij het bakken met amaranthmeel is het aan te bevelen het meel te mengen met bijvoorbeeld tarwemeel, omdat de gluten ontbreken.

Samenvattend kunnen we zeggen dat amarant veel positieve eigenschappen heeft door zijn compatibiliteit en zijn hoge gehalte aan eiwitten en ijzer.

Het is zeer belangrijk te vermelden dat er ook een levensmiddelenadditief bestaat met het nummer E 123, dat ook amarant wordt genoemd. Maar dit heeft niets te maken met het pseudo-graan.

Als u nog wilt weten wat coeliakie is, kunt u hier meer informatie vinden: https://www.getreidemuehle.com/de/zoeliakie/

Bronnen:

Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH

https://de.wikipedia.org/wiki/Amarant_(Pflanzengattung)

*Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 265.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven