Alternatieve verzoeting

Alternatieve zoetstof? Sinds enige tijd is het helemaal “in” om alternatief te snoepen. En het komt niet zomaar ergens vandaan. Geraffineerde kristalsuiker – ook wel industriële suiker genoemd – wordt verwerkt in ingewikkelde processen. Het resultaat: alle waardevolle voedingsstoffen zijn verdwenen en wat overblijft zijn “lege” calorieën. Bovendien doet industrieel verwerkte suiker de bloedsuikerspiegel zeer snel stijgen, wat op lange termijn schadelijk is voor de gezondheid van ons lichaam. Daarom zijn steeds meer mensen bereid alternatief te snoepen. Daarom presenteren wij in ons artikel “Alternatieve zoetstoffen” een lijst van alternatieve zoetstoffen. *Alternatieve verzoeting

  • Zoet voedsel: Bananen of gedroogd fruit zoals dadels of abrikozen brengen van nature een zoete smaak. Het voordeel van zoet voedsel is dat het niet alleen belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen met zich meebrengt, maar ook vezels.
  • Berkensuiker (xylitol) en erythritol: Dit zijn zogenaamde suikeralcoholen. Xylitol heeft 40% minder calorieën dan industriële suiker, erythritol is zelfs volledig calorievrij. Deze twee suikeralternatieven brengen echter ook geen extra voedingsstoffen met zich mee.
  • Stevia: Oorspronkelijk gewonnen uit de steviaplant, wordt de zoetstof stevia zoals we die in de supermarkt kunnen kopen in industriële processen geproduceerd door toevoeging van chemische producten. Hoewel stevia-zoetstoffen ook calorievrij zijn, geldt hier een maximumwaarde die bij consumptie niet mag worden overschreden vanwege de industriële verwerking.

  • Kokosbloesemsuiker: Bij de productie van kokosbloesemsuiker wordt de nectar van de kokospalm gekookt en verdampt om de kristalsuiker te produceren. Vergeleken met geraffineerde suiker is de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten van kokosbloesemsuiker lager en brengt het in ieder geval een paar extra voedingsstoffen met zich mee.

  • Dadelsuiker: Hoewel de hele dadels al genoemd zijn als voedingsmiddel, willen we voor de volledigheid ook dadelsuiker noemen. Dadelsuiker (ook wel dadelzoetstof genoemd) is gedroogde en gemalen dadels. Het voordeel is dat dadelsuiker minder calorieën bevat dan kokosbloesemsuiker of industriële suiker. Dadelsuiker bevat ook waardevolle mineralen en vitaminen en vezels. Dadelsuiker is ook goed voor bakken en koken.
  • Appel- of agavesiroop: Dikke sappen zijn in feite sterk geconcentreerde vruchtensappen. Deze zoetstoffen verliezen ook belangrijke voedingsstoffen bij hun industriële productie. Dikke sappen zijn ongelooflijk zoet, maar mogen alleen met mate worden gedronken vanwege hun zeer, zeer hoge fructosegehalte.
  • Stropen (rijst-, ahorn- of dadelstroop): Net als diksappen worden siropen gemaakt door plantaardig voedsel in te koken. Hoewel siropen wat meer voedingsstoffen bevatten dan industriële suiker, geldt hier hetzelfde: Vanwege hun hoge fructosegehalte moeten siropen met mate en voorzichtig worden geconsumeerd.

Zoeten als alternatief is in principe niet zo moeilijk – je moet alleen de juiste zoetstof vinden. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Vandaag hebben we de exemplaren gepresenteerd die we tot nu toe hebben uitgeprobeerd. Misschien kent u andere alternatieve manieren om te zoeten? Aarzel niet om uw ervaringen met het onderwerp “alternatief zoeten” met ons te delen – wij horen graag van u!

P.S. Weet u al dat onze bijdrage aan wholefood voeding?

*Dit artikel dient slechts als mogelijke bron van informatie en biedt geen specifieke voedingsaanbevelingen.

Dat was: Alternatieve snoepjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven