Alleen het tijdloze houdt stand – Mijn Salzburger Graanmolen

Vrijdag, 27.8.2021 Ochtend

Ik sta op het punt boekweit te malen en het stopt, de eerste keer in 40 jaar!

Ik ben stomverbaasd, vind eigenlijk de reserve zekering, maar hij stopt meteen weer. Opeens besef ik hoe vanzelfsprekend ik het elke dag gebruik en hoezeer ik het nodig heb en hoe lang het al onvoorwaardelijk zijn werk doet.

Ik haal het uit elkaar, maak het liefdevol schoon en vraag me af of dit bedrijf nog wel bestaat……

In deze korte tijdspanne gaan deze 40 jaar samen voorbij als in sneltreinvaart:

Ik kreeg de graanmolen van mijn moeder toen ik een jonge student was in Innsbruck en zou destijds veel gelukkiger zijn geweest met een ander cadeau. Ik wist niet echt waarom ik brood moest bakken of volkorenmeel moest gebruiken. Het overleefde een bestaan in een kast, omdat de keuken te klein was om het een permanente plaats te geven. Op alle heilige momenten werd het naar buiten gebracht om vervolgens weer vergeten te worden.

Toen groeiden mijn kinderen met haar op.

De herinneringen aan mijn dochtertje dat elke dag een vers gemalen lepel meel opslurpte en altijd de cornflakes naar binnen goot terwijl ze op een leunstoel stond, zijn onvergetelijk.

Deze molen heeft vele ups en downs met mij meegemaakt, vele verhuizingen, zelfs naar verre landen, vaak verpakt in dozen, moest hij maanden wachten om weer met granen gevoed te worden.

Hoe ouder ik werd, hoe meer waardering ik ervoor kreeg en het had altijd een speciale plaats in de keuken, klaar voor gebruik op elk moment en bijna dagelijks gebruikt.

Als mijn dochter haar eigen huishouden begint, weet ik precies welk cadeau ik haar zal geven voor haar eerste verjaardag………..

Hoewel ik het nu een tijdje zonder mijn graanmolen zal moeten stellen, weegt de vreugde zwaarder dan de pijn en dat moet hier aan het eind tot uitdrukking komen:

JA, dit bedrijf bestaat nog steeds en JA, zelfs na 40 jaar wordt er een reparatie uitgevoerd, hoewel deze eigenlijk als oldtimer in het bedrijfsmuseum zou thuishoren als pronkstuk prachtig exemplaar.

Uit een zeer ontroerend telefoongesprek met de directie en de zus van de inmiddels helaas overleden oprichter van het bedrijf bleek dat deze molen een van de eerste moet zijn geweest die mijn moeder begin jaren tachtig in Hallein kocht.

Met hartelijke dank en vriendelijke groeten uit Zuid-Stiermarken

Martina Emig

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven