7 enge feiten over bakmiddelen

Als we tegenwoordig een brood kopen bij de bakker, in een bakkerswinkel of in de supermarkt, weten we vaak niet precies wat erin zit. Momenteel is een vrij grote hoeveelheid bakmiddelen toegestaan, die in de EU-verordening nr. 1129/2011 is vastgesteld.

Wist je dat…

  • 98% van de bakkers vaak zeer kritiekloos bakhulpmiddelen gebruikt?
  • het additief E-920 (L-cysteïne) vaak wordt gewonnen uit menselijk of dierlijk haar? Het zorgt ervoor dat het brooddeeg niet aan banden of machines blijft kleven en beter kneedbaar wordt.
  • “vezelrijke” broden(geen volkorenbroden) vaak verrijkt zijn met sojahullen en dus eigenlijk afval van de margarineproductie bevatten?
  • het E-nummer 150d wordt gevormd wanneer suiker samen met sulfiet en ammoniumverbindingen wordt verhit? De resulterende suikercouleur maakt het brood donker.
  • vaak bij volkorenbrood uit de fabriek de kiemen door verhitting houdbaar worden gemaakt, waardoor ook veel van de waardevolle vitaminen verloren gaan?
  • bij tests van consumentenorganisaties is gebleken dat 98% van de geteste volkorenbroden meer zout bevatte dan nodig was voor de smaak?
  • bakkers vaak niet precies weten wat er in het instant-meel zit dat ze kopen om hun brood te bakken, omdat de industrie niet bekendmaakt welke ingrediënten hun instant-meel bevat?7 enge feiten over bakmiddelen

Best eng wat bakhulpen zijn, hè? Daarom kunnen wij u alleen aanraden uw meel te malen met een
Salzburgse graanmolen
en gebruik het om je eigen brood te bakken. Dan weet je zeker wat er in zit en het smaakt nog lekker ook!

Een fijne dag en tot ziens!

Als je dat bericht leuk vond, vind je dit bericht misschien ook leuk: Hoe herken je biologisch voedsel? >>

Bronnen

Münzing-Ruef, I. (2000): Cursusboek over gezonde voeding. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 304.

EU-verordening nr. 1129/2011 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1129&from=EN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven