6 tips voor suikerreductie

6 tips voor suikerreductie

6 tips voor suikerreductie

Het is bekend dat een teveel aan vrije suikerconsumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid van ons lichaam. Vrije suikers “omvattendruivensuiker (glucose, dextrose), vruchtensuiker (fructose), huishoudsuiker (sacharose) en moutsuiker (maltose), alsmede suikers in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtensapconcentraten”. [ 1] Wij zoeten vaak zelf bewust eten of drinken zoals koffie of ontbijtgranen. Maar bovenal verstopt suiker zich in bewerkt voedsel.

6 tips voor suikerreductie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert niet meer dan 5 tot 10 theelepels vrije suiker per dag. 10 theelepels komen overeen met 50 g suiker.

Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat onze eigen suikerconsumptie zo laag mogelijk blijft? Vandaag hebben we 6 tips voor suikerreductie voor je op een rijtje gezet:

  • Identificeer verborgen suikers: Wanneer u verwerkt voedsel koopt, zoals yoghurt, muesli’s of sappen, kijk dan goed naar de ingrediënten op het etiket. Suiker verstopt zich vaak waar je het niet verwacht.
  • Geniet van ongezoete drankjes: U kunt het beste water en ongezoete thee drinken. Maar als u geen smaak wilt opofferen, is geïnfuseerd water een geweldig alternatief. Maak een liter water klaar en voeg een handvol van uw favoriete ingrediënten toe, zoals citroenen, munt, bessen, gember, komkommers, enz. Laat het water een uur trekken voordat u het drinkt.
  • Verminder of vervang suiker bij het bakken: Als u een cake bakt, kunt u de hoeveelheid suiker zeker verminderen tot 1/3. Je kunt het natuurlijk ook vervangen door bananen of ongezoete appelmoes.
  • Kies bij zuivelproducten voor de ongezoete variant: natuurlijke yoghurt, karnemelk of kwark. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de plantaardige alternatieven: koop soja/amandel/lupine yoghurt enz. ongezoet. U kunt ze zoeten met vers fruit of vruchtenmoes.
  • Verminder het verlangen naar zoetigheid: Door voedsel te eten dat al zoet smaakt, kunt u uw trek in zoetigheid verminderen. Bepaalde groenten zoals pompoen of wortelen en granen (bv. gierst, haver of spelt) brengen al een zoetige smaak met zich mee. Lang kauwen houdt je ook verzadigd en vermindert het verlangen naar “zoetigheid”.
  • “Gezond snacken: Als je toch wilt snoepen, probeer dan eerst heel en vers fruit. Of ook met vruchtenmoes. Gedroogde vruchten zoals dadels of sultana’s smaken ook bijzonder zoet. Je kunt ook gewoon suikervrije energieballetjes maken en daarvan genieten. Je kunt het recept vinden op onze blog.
Bronnen

https://www.dge.de/presse/pm/empfehlung-zur-maximalen-zuckerzufuhr-in-deutschland/

[1] https://www.ages.at/themen/ernaehrung/who-zucker-empfehlungen/

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven