Cravings kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Deze kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn: slaapgebrek, stress, zwangerschap, groei, strenge diëten, verveling, emoties en stemmingen zijn slechts enkele voorbeelden.
We hebben wat onderzoek gedaan en 6 tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen hunkeren naar eten te voorkomen.
6 tips tegen voedselhonger
- Eet voldoende en regelmatig: Om te voorkomen dat men te weinig voedingsenergie binnenkrijgt en de daarmee gepaard gaande hunkering, moet men voldoende en regelmatig eten. Eet tot je vol zit en vermijd te veel tijd tussen de maaltijden is het devies. Een calorietekort kan namelijk ook leiden tot plotselinge en sterke trek in bepaalde voedingsmiddelen.
- Eet heel voedsel: Om trek en hongergevoel te voorkomen, moet niet alleen voldoende voedingsenergie worden geleverd, maar moet ook worden voldaan aan de behoefte aan voedingsstoffen In een (goed geplande) volledige voeding worden eiwitten, koolhydraten, essentiële vetten, mineralen en vitaminen in voldoende hoeveelheden geconsumeerd. We hebben meer informatie over een wholefood dieet voor u in een ander blogbericht >>
- Drink voldoende water: Voldoende drinken – vooral water en ongezoete thee – is niet alleen belangrijk voor de gezondheid in het algemeen, maar ook in verband met trek. Uitdroging kan je hongerig maken, ook al heb je genoeg gegeten.
- Houd gezonde snacks bij de hand: Als de grote honger toeslaat, kan het nuttig zijn om snacks klaar te hebben. Maak in het beste geval gezonde snacks klaar, zoals vers fruit, groenten met dip, gedroogd fruit, zelfgemaakte koekjes met alternatieve zoetstoffen, enz.
- Bewegen: Sport en beweging kunnen helpen om het verlangen naar zoetigheid** tot een minimum te beperken. Regelmatige lichaamsbeweging is ook gewoon in het algemeen goed en belangrijk voor ons lichaam.
- Houd een dagboek bij: Als ondanks de toepassing van de hier genoemde tips toch trek ontstaat, kan het bijhouden van een dagboek helpen. Wanneer en hoe vaak je trek krijgt, hoe ernstig die is en hoe je je voelt, kun je in zo’n dagboek noteren. Zo krijgt u een overzicht en kunt u eventueel zelf nagaan wat de verlangens triggert.
Wij hopen dat het artikel van vandaag nuttig voor u is geweest. We lezen graag over uw ervaringen. Stuur ons een e-mail op j.fuschelberger@agrisan.at of laat een reactie achter.
Tot ziens!
P.S. Ken je onze Facebook pagina al? Hier is meer geweldige informatie over voeding en onze graanmolens >>
*Als u vermoedt dat het verlangen naar voedsel ernstig is en veroorzaakt wordt door een ziekte, moet u een arts raadplegen.
**Honger manifesteert zich vaak in relatie tot zoetigheid en koolhydraten. Maar het sterke verlangen naar zoute dingen is ook een soort honger.