6 kinderen, 1 molen en een boottocht met keerpunt

6 kinderen, 1 molen en een boottocht met keerpunt

Dit molenverhaal begint op een veerbootreis van Italië naar Griekenland, waar een van onze medewerkers mevrouw U. uit Duitsland ontmoet. Mevrouw U. nodigt ons teamlid van de Salzburger Graanmolen uit in haar huis in een klein Grieks dorp in de Peloponnesos. Daar komen de twee in verdere gesprekken te weten dat mevrouw U. al 35 jaar eigenaar is van een graanmolen in Salzburg.

Dus het echte molenverhaal begint al veel eerder: 6 kinderen, 1 molen en een boottocht met keerpunt

Mevrouw U. was 16 toen ze uit huis ging. Tegen die tijd maalde ze al graan, maar ze gebruikte een koffiemolen omdat er weinig geld beschikbaar was. Enkele jaren later ontdekte ze bij een vriend een graanmolen en was meteen verkocht. Mevrouw U. had geld gespaard, zich geïnformeerd, graanmolens bekeken in natuurvoedingswinkels en gekozen voor een Salzburgse molen. De reden hiervoor was het verlangen naar een stenen molen en, afgezien van de Agrisan graanmolens, waren er geen andere molens die dit speciale kenmerk hadden.

Mevrouw U. gebruikte tientallen jaren lang haar Salzburgse molen en voorzag haar 6 kinderen van vers gemalen meel en bloem. Zelfgebakken brood van rogge en avondpap van gerst stonden elke dag op het menu. De kinderen hadden ook vrije toegang tot de graanmolen: die stond op de vensterbank en kon worden gebruikt door iedereen die dat wilde.

Intussen zijn de kinderen van mevrouw U opgegroeid en een van haar dochters, die zelf moeder is, heeft de meelfabriek van Salzburg overgenomen en gebruikt hem nog steeds. Mevrouw U. zelf heeft vandaag niet zoveel meel nodig. Een kleine handmolen maalt genoeg om 2 tot 3 keer per week koekjes en dergelijke te bakken.

De 35 jaar oude Salzburgse meelmolen van mevrouw U. ziet er vandaag de dag nog steeds hetzelfde uit. En hoewel ze – van een uitgebreide familie! – veel gebruikt werd, waren er nooit problemen. “3 kilo meel en niets gaat poef” – omdat de motor niet te heet wordt, voegt mevrouw U. De molen draait als op de eerste dag.

Mevrouw U. is helemaal in haar nopjes en kan haar Salzburgse graanmolen rekenen tot de weinige dingen die uit haar vroegere huishouden zijn overgebleven en nog steeds werken!

P.S. Voor meer molenverhalen, klik
HIER >>

Dat was: 6 kinderen, 1 molen en een boottocht met keerpunt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven