Dit is waarom je je eigen graan moet malen – terugroepen vanwege giftige stoffen in meel

Darum sollten Sie Ihr Getreide selbst mahlen - Rückruf wegen giftiger Stoffe im Mehl

Tropaanalkaloïden – Govinda Nature roept een partij “Govinda Nature Teff Meel” terug.

Er zijn veel redenen om thuis je eigen meel te malen – maar nu is er nog een goede reden bijgekomen:

De recente terugroepactie van Govinda Natur is een treffend voorbeeld van hoe belangrijk het is om controle te hebben over ons voedsel. Het bedrijf moest onlangs een partij van zijn“Govinda Natur Teff meel” terugroepen omdat het besmet was met tropaanalkaloïden.
Voor degenen die het niet weten: Tropaanalkaloïden zijn natuurlijke gifstoffen die in sommige plantensoorten voorkomen en die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Dit incident is meer dan verontrustend en zou ons allemaal aan het denken moeten zetten over onze eetgewoonten. Als we ons eigen meel malen, kunnen we zulke verrassingen vermijden.

Ons eigen meel malen …
… heeft ook vele andere voordelen. Hierdoor kunnen we verser meel gebruiken dat meer voedingsstoffen en smaak heeft.

We hebben controle over de kwaliteit en herkomst van de granen die we gebruiken.

En het geeft ons de kans om te experimenteren met verschillende granen en variatie toe te voegen aan ons dieet.

Laten we de terugroepactie zien als een herinnering dat we in een wereld leven waarin we er niet altijd op kunnen vertrouwen dat wat er op de verpakking staat ook echt in het product zit. We moeten niet alleen voor onze gezondheid zorgen, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van ons voedsel.
Je eigen meel malen is niet alleen een daad van zelfbescherming, maar ook een daad van verzet tegen een systeem dat ons verhindert om controle te nemen over onze voeding.

Vers gemalen meel is een teken van zorg, toewijding en liefde voor lekker eten. Het is een stap in de richting van een bewuster dieet.

Het malen van meel is een kleine stap naar meer onafhankelijkheid en zelfbeschikking.

Een stap, een sterkere band met ons voedsel, een stap in de goede richting.

Het loont de moeite!

Toxicologisch belang

Tropaanalkaloïden zijn natuurlijke plantenbestanddelen die voorkomen in verschillende planten, vooral in nachtschadeplanten zoals henbane, datura en belladonna. Er zijn meer dan 200 verschillende tropaanalkaloïden bekend, zoals atropine en scopolamine. Planten produceren tropaanalkaloïden om zichzelf te beschermen tegen roofdieren (bijv. insecten). Deze alkaloïden zijn ook giftig voor mensen.

Voorval

Planten zoals datura groeien ook in graanvelden. Wanneer het graan wordt geoogst, worden deze planten ook geoogst. Zo kunnen zaden van planten die tropaanalkaloïden produceren onder de graankorrels komen. Er zijn manieren om vreemde zaden eruit te zeven, maar als de zaden ongeveer even groot zijn, lukt dat niet altijd helemaal. Deze vreemde zaden worden dan gevonden in de graanproducten en leiden tot meetbare hoeveelheden tropaanalkaloïden. Het fundamentele doel in de landbouw is om deze vreemde planten op het veld te vermijden.

Gezondheidsrisico

Symptomen van vergiftiging kunnen snel optreden (5 tot 30 minuten) na inname van tropaanalkaloïden. Symptomen van vergiftiging met deze stoffen zijn voornamelijk droogheid van de slijmvliezen (verminderd speekselen, droge mond), droogheid en roodheid van de huid, mogelijk verwijding van de pupillen, in grotere hoeveelheden slaperigheid, visuele stoornissen, hartkloppingen, desoriëntatie en hallucinaties.

Tips

  • Als er vergiftigingsverschijnselen optreden na het eten van mogelijk besmet voedsel, zoals granen, gierst of boekweit en voedsel dat hiervan is gemaakt, raadpleeg dan een arts.
  • Overgebleven voedsel of de verpakking die is gebruikt om het gerecht te maken, moet worden overhandigd aan de bevoegde voedselcontrole-instantie.

Grenswaarden voor tropaanalkaloïden in levensmiddelen

Op basis van de beoordeling van de EFSA in 2018 beschouwt de Europese Commissie de aanwezigheid van tropaanalkaloïden, met name atropine en scopolamine, als een gezondheidsprobleem. Daarom stelt Verordening (EU) 2023/915 maximumgehalten vast voor bepaalde granen, van granen afgeleide producten en kruidenthee.

Bronnen: Beiers staatsbureau voor gezondheid en voedselveiligheid (LGL)

https://www.lgl.bayern.de/lebensmittel/chemie/kontaminanten/tropanalkaloide/index.htm

https://www.ages.at/mensch/ernaehrung-lebensmittel/rueckstaende-kontaminanten-von-a-bis-z/tropanalkaloide

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven