12 belangrijke tips om bewust en gezond voedsel te kopen

12 belangrijke tips om bewust en gezond voedsel te kopen

De vorige keer hoorde je van Berti waar je op moet letten voordat je boodschappen gaat doen. Vandaag heeft hij voor u samengevat wat belangrijk is tijdens het winkelen. Wilt u ook bewust, gezond en milieuvriendelijk winkelen? Berti ontsnapt aan elke val, zelfs aan de verkoopvallen in de supermarkt!

Et voilà, de 12 tips voor bewust boodschappen doen:

 • Als u een supermarkt binnengaat, zorg er dan voor dat u alleen koopt wat op uw boodschappenlijstje staat. Als u voor het schap staat, kijk dan echt naar het hele schap – van boven naar beneden – en niet alleen naar de producten die precies op ooghoogte staan.
 • Let op de ingrediënten en additieven in het verpakte voedsel:
  • Wat u misschien al weet, is dat wat het meest in een product zit, bovenaan de lijst van ingrediënten staat. Daarna gaat het verder in dalende lijn. Hoe verder naar achteren een ingrediënt is vermeld, hoe minder ervan in het product zit.
  • Geharde vetten en veel suiker moeten worden vermeden. Let ook op de E-nummers: Kan een flyer mij misschien helpen om uit te vinden welke E-nummers mijn voedsel bevat en welke ik het beste kan vermijden?
  • In het algemeen geldt: hoe meer ingrediënten en additieven er in een product zitten, hoe onnatuurlijker het is!
 • Controleer de houdbaarheid – als er staat “te gebruiken tot uiterlijk …”, dan moet u zich eraan houden! Als er staat “ten minste houdbaar tot …”, kan het product vaak nog worden geconsumeerd na de vervaldatum à maar wees voorzichtig! Zorg ervoor dat het echt nog niet bedorven is!
 • Controleer ook de staat van de verpakking. Als de verpakking beschadigd is of de blikjes opgeblazen zijn, laat ze dan met rust!
 • Vermijd zeer sterk gekoelde diepvriesproducten. Het betekent dat het product al een keer is ontdooid.
 • Let ook op kwaliteit bij het winkelen. Ga niet alleen voor het goedkoopste product, maar zoek naar regionale, biologische en fairtrade productenTips.
 • Hier kan men meteen aansluiten en aanbevelen geen kant-en-klare maaltijden te kopen. Vers gekookt is niet alleen gezonder, maar je weet ook wat er in zit.
 • Koop of eet niets waarvoor grote en uitgebreide reclame wordt gemaakt – u betaalt voor de reclame!
 • Controleert de versheid van groenten en fruit. Zijn er drukplekken of schimmel? Toch mag men niet vergeten dat groenten en fruit producten van de natuur zijn en er niet “perfect” uit hoeven te zien. Eet ook niets dat niet rijp is!
 • Vruchtenyoghurt kan ook het beste thuis worden gemengd/gepureerd: Doe gewoon natuurlijke yoghurt samen met vers fruit in een blender of pureer het met een staafmixer. Zo bevat de yoghurt meer fruit en minder suiker dan gekochte vruchtenyoghurt. Bovendien worden additieven zoals smaak- of kleurversterkers vermeden.
 • En nu de laatste tip: Wat is het land van herkomst van het voedsel? Het is het beste om vers, regionaal en seizoensgebonden te kopen.

Berti heeft hier al voor u samengevat waar u rekening mee moet houden voordat u boodschappen gaat doen!

Bron:

Münzing-Ruef, I. (1999): Kursbuch gesunde Ernährung. De keuken als apotheek van de natuur. München: Zabert Sandmann GmbH, blz. 380f.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Lees meer artikelen ...

Vollkorn vs. Weißmehl: Ein ernährungsphysiologischer Vergleich - Salzburger Getreidemuehlen
Uncategorized

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden

Volkoren vs. wit meel: een vergelijking van voedingswaarden Voeding speelt een centrale rol in ons fysieke welzijn. Toch zijn volkorenproducten al jaren de focus van voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts. Maar waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en witmeel? Dit artikel is bedoeld om een voedingsvergelijking tussen de twee te geven. De basis: wat

Lees meer "
Sauerteig vorbereiten: Omas bewährte Tipps, die Sie wissen sollten!
Dingen om te weten

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten!

Zuurdesem bereiden: Oma’s beproefde tips die je moet weten! Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe je traditioneel zuurdesem bereidt volgens oma’s recept? Dan ben je hier precies op de juiste plek! We laten je zien hoe je dit zonder enige moeite kunt doen en waar je rekening mee moet houden. Laat oma’s beproefde

Lees meer "
Die besten pflanzlichen Proteinquellen für eine gesunde Ernährung
Dingen om te weten

De beste plantaardige eiwitbronnen 🌿 voor een gezond dieet

Het belang van plantaardige eiwitten voor een gezond dieet Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en plantaardige eiwitbronnen zijn een geschenk van de natuur. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook ethisch en milieuvriendelijk. Waarom plantaardige eiwitten? Plantaardige eiwitten zijn niet alleen een uitstekend alternatief voor dierlijke eiwitten, ze hebben ook een aantal

Lees meer "
Molenverhalen

Salzburger Graanmolen aan boord van de Traumschiff MS Berlin

Salzburger Mühle 1987 aan boord van Traumschiff MS Berlin en een woedende treindienstleider die hen uit de trein wilde gooien. Werner Ultsch herinnert zich zijn cruise op de MS Berlin nog steeds. Onder geen beding wilde de enthousiaste pionier van de wholefoodkeuken zijn graanmolen in Salzburg opgeven toen hij als chef-kok vanuit Innsbruck vertrok voor

Lees meer "
Dingen om te weten

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet

Het belang van volkorenproducten in een evenwichtig dieet Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel tot een lang en vitaal leven. Volkorenproducten spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en helpen verschillende ziekten te voorkomen en het welzijn te verbeteren. Volkorenproducten komen van de hele korrel, waarbij alle delen van

Lees meer "
Winkelwagen
Scroll naar boven